13 April 2013

Orange zest & tea cookies recipe

These cookies are just perfect. I like them, because the're crunchy and not to sweet. Szymon likes them because they're sweet and not too crunchy. Sounds impossible, when it comes to baking we like entirely different things but by making these cookies we struck a happy medium.

Ingredients: 2 cups wheat flour, 2 spoons of fragmented tea leaves, 230g butter, 1/2 cup sugar, 2 big spoons of candied orange zest.
In a blender mix butter until it's white and soft. Gradually add sugar. Mic four, tea and orange zest, add to the butter mass. Make a dough roll about 3 cm thich, put into the fridge for about 30 minutes. After this time slice the roll (slices must be about 4mm thick). Put the slices on a baking tray and bake for 12-15 munutes in 180ºC.

Czytelników z Polski zapraszam do zapoznania się z przepisem na blogu Moje Wypieki. Chyba nie muszę go nikomu przedstawiać. Korzystałam dokładnie z tego przepisu, nie dodałam soli i użyłam skórek kandyzowanych, domowych;)

Jesteśmy pełni nadziei, że nasze rzeczy spodobają się w kraju, zaczęliśmy sprzedaż w Polsce! Zapraszam do polubienia naszego facebooka, tam znajdują się wszystkie aktualizacje.


Have a beautiful day,
Julia

14 comments:

  1. These look delicious Julia!
    I'm trying them as soon as I find some time ;)

    ReplyDelete
  2. Gdzie się schował mój kometarz? :(
    Jutro próbuję :) Są takie proste, że chyba nawet mnie wyjdą :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. To prawda, proste i smaczne, czyli wszystko co trzeba;) Nie widziałam żadnego innego komentarza, może się nie dodał.

      Delete
    2. Pewnie się nie dodał. Mam problem z łączem.

      Zrobiłam wczoraj :) Jakie pyszne... A jakie proste... Na tyle, że nie trzeba ich specjalnie planować, można sobie w chwilę spontanicznie zrobić.
      Musiałam użyć olejku pomarańczowego z braku skórki (znalezienie jej w wielkim markecie mnie przerosło :D) ale i tak są pyszne :) <3 Dziękuję za przepis :)

      Delete
    3. O, to wspaniale! Ja mam dużo skórek pomarańczowych i jak chcesz mogę Ci podesłać słoiczek, serio. Taka domowa diametralnie zmienia smak, oczywiście na jeszcze lepszy;)

      Delete
    4. Dopiero teraz zauważyłam komentarz o skórkach pomarańczowych :(
      Zachciało mi się tych ciasteczek... znowu :) Uwielbiam je.

      Delete
    5. O rany, odkryłam ten przepis u Ciebie prawie dokładnie dwa lata temu! Pamiętam jak go pierwszy raz wypróbowałam. A to już dwa lata. A ciasteczka wciąż kocham :) Dzisiaj wróciłam na bloga zamiast przeczytać przepis ze swojej karteczki.

      Delete
    6. Nadal robię te ciasteczka <3

      Delete
  3. Wow yummy!! www.adoramehitabel.blogspot.co.uk

    ReplyDelete
  4. thanks for the recipe, but currently I have no access to a kitchen ... home deliveries you do? ;)

    ReplyDelete
  5. Aż się zrobiłam głodna po zobaczeniu tych ciasteczek!

    ReplyDelete