26 August 2013

Avocado & gooseberry ice-cream recipe {for vegans and non-vegans}

Hello, I'm back from Tuscany! Before I'll pick some photos to show you, here's a recipe for my recently favourite ice-cream. I've never  thought that good ice-cream without cream can actually exist. But here it is. Recipe for a delicious, easy  and healthy (rich in vitamins, fiber, folic acid, good fats...) dessert that you can additionally call vegan (if you want). Avodaco is a great replacement for cream!
*
Witajcie, wróciłam! Zanim wybiorę zdjęcia z Toskanii do pokazania, podzielę się przepisem na moje ostatnio ulubione lody. Nigdy nie sądziłam, że istnieje coś takiego jak smaczne lody bez śmietanki. Ale oto i on. Przepis na pyszny, prosty i zdrowy ( bogaty w witaminy, błonnik, kwas foliowy, dobre tłuszcze...) deser, który w dodatku można określić jako wegański (jeśli tak lubicie). Awokado świetnie zastępuje bitą śmietanę!


Ingredients: 2 peeled avocados (about 270g), 50g sugar, 220g gooseberries, (1 egg yolk - optional), 1 1/2 tablespoon lemon juice. How to prepare: put avocado, sugar, lemon juice and egg yolk (if you use, it's not needed because avocado gives really perfectly creamy consistence) into a blender. Mix until the mass is perfectly smooth. Then add gooseberries and mix just a little bit, leave pips and bigger fragments of gooseberries. Pour the mass into a bowl and and put into a freezer. After a few hours ice-cream is done.

Składniki: 2 obrane awokado (awokada? nie ważne, ma być około 270g ;)), 50g cukru, 220g agrestu, 1 1/2 łyżki soku z cytryny, (1 żółtko - opcjonalnie, konsystencja jest kremowa i bez niego). Jak zrobić: Włóż awokado, cukier, sok (i jajko) do blendera, zmiksuj na idealnie gładką masę (nie powinno być grudek awokado). Dodaj agrest i zmiksuj tak, żeby zostały kawałki owoców i pestki. Przelej masę do pojemnika i włóż do zamrażarki. Po kilku godzinach lody są gotowe.


Have a beautiful day,
Julia

9 comments:

  1. te lody są naprawdę ciekawe, nie słyszałam jeszcze o podobnym przepisie. :) Oczekuję z niecierpliwością zdjęć z Toskanii. :*

    ReplyDelete
  2. czy awokado w takim zestawieniu jest wyczuwalne? strasznie nie lubię jego smaku i toleruje je tylko w sushi :(
    osobiście polecam jeszcze lody z mrożonych bananów (miksuje się je z masłem orzechowym i kakao - pyyycha :D)

    ReplyDelete
  3. oh wow, this ice cream sounds divine! i'm always on the lookout for vegan ice creams, i've never heard of this avocado version before. great to know, thanks you for sharing Julia! x

    ReplyDelete
  4. Awokado:) Wyrazów kończących się na o zazwyczaj się nie odmienia (jak radio, kakao) :)

    A lody wpisuję na listę oczekujących do wypróbowania. Szkoda tylko, że na agrest będę musiąła czekać do przyszłego roku:(

    ReplyDelete
    Replies
    1. O, dzięki;) znam tą zasadę, ale wydaje mi się staromodna. Myślę, że możesz spróbować zastąpić agrest jakąś porzeczką.

      Delete
    2. Wiem nawet też, że powinno się pisać TĘ zasadę, ale to też sobie odpuszczam;)

      Delete
    3. A racja, racja :) Nigdy nie byłam w tym dobra:)

      Delete