*
Chciałam spróbować zrobić łatwą i zdrową (dla skóry i włosów, zresztą... dla wszystkiego) przekąskę. Dodanie siemienia lnianego do przepisu na sezamki okazało się być świetnym pomysłem! Sezamki są chrupiące i smaczne, a także wyglądają bardziej atrakcyjnie. Czego chcieć więcej?
Ingredients: 125g sesame, 125g flax seed, 1 cup of sugar, 2 tablespoons lemon juice, 1 tablespoon honey. (You can use fried or fresh seeds, I used fresh and it was pretty tasty though!).
In a pan mix sugar and lemon juice, set a low heat. Wait until the sugar is caramelised, then add all other ingredients and mix. Now you have to act quickly: put the candy between two sheets of baking paper, roll and cut rectangles when the candy is still warm. Done!
*
Składniki: 125g sezamu, 125g siemienia lnianego, szklanka cukry, 2 łyżki soku z cytryny, łyżka miodu (Można użyć też prażonych nasion, ja użyłam surowych i też było smaczne!).
W garnuszku wymieszaj cukier i sok, ustaw na mały ogień. Poczekaj aż cukier się skarmelizuje, potem dodaj resztę składników i wymieszaj. Teraz działaj szybko: rozlej masę na arkusz papieru do pieczenia, przykryj drugim, rozwałkuj i pokrój na prostokąty gdy jest wciąż ciepła. Koniec!
Have a beautiful day,
Julia
The pictures are amazing and the recipe sounds great - a wonderful post!
ReplyDeletelooks delish!
ReplyDeleteW sam raz na zajadanie sesyjnych stresów ;)
ReplyDeletedokładnie takie było działanie;) Pozdrawiam!
DeleteOh, wow, how beautiful. It looks super tasty also!
ReplyDeleteThese are wonderful!! Easy and so delicious- thanks for the recipe!
ReplyDeleteI'm glad you tried it! x
ReplyDelete